ישראל מעניקה לכל אזרח את האפשרות ליבא מוצרים מחו"ל ("צו היבוא החופשי") מכל מדינה בעולם, המנהלת יחסים דיפלומטיים איתנו. באופן כללי, ניתן לייבא כל מוצר, אלא אם כן הוא נאסר ליבוא, על פי רשימה שקיימת במשרד התמ"ת, מסיבות בטחוניות, בריאותיות או הומניות. כמה כללים חשובים אשר צריך ליישם, בתחילת התהליך, אם אתם מייבאים בכמויות למסחר:
- רשיון יבוא – בדרך כלל, משרד התמ"ת מעניק רשיון יבוא לכל אזרח ישראלי או חברה ישראלית רשומה. כל מה שצריך הוא למלא טופס ולהוסיף את החשבונית של המוצרים, עם פרטי החברה ממנה אתם מעוניינים לייבא בחו"ל.
- מוצרים "מיוחדים" – ישנם מוצרים עבורם אתם צריכים לקבל אישור מיוחד לייבוא, מהמשרד הממשלתית המתאים, לדוגמא: יבוא מכוניות, מצריך אישור של משרד התחבורה; יבוא של חומרים כימיים או תרופות, מצריך אישור של משרד הבריאות וכו'.
- אישור מכון התקנים ותוויות – בישראל יש חשיבות לסימון תוויות בעברית על המוצרים. לכן, אם אתם חושבים על ייבוא של מוצרי מזון, משקאות, סיגריות, חומרי ניקוי, קוסמטיקה, קרמיקה, טקסטיל ונעליים (רשימה חלקית), דאגו כי כל המוצרים תהיה מדבקה עם שם היצרן, ארץ המוצא, שמו וכתובתו, כמו גם שם היבואן והפרטים שלו. נוסף על אלה, יש לדאוג כי המוצרים מאושרים על ידי מכון התקנים הישראלי, על פי התקנים הנדרשים.
נוסף על התקנות והכללים שציינתי, יש לזכור את נושא תקנות המיסים והתשלומים הנדרשים, כדי לשחרר את הסחורה מהמכס, תשלום מס קנייה ותקנות נוספות של רשות המכס והמיסים, שניתן לקרוא בהרחבה, באתר שלהם באינטרנט. נציין כי תשלום מכס עבור מי שהוא תושב ישראלי (לא עולה חדש, או תושב חוזר וכו') עומד על 1.02% מס נמל. גם מע"מ הוא מס חובה בייבוא של מוצרים כגון: ספרים, כלי נגינה, אופניים ומחשבים, תשלמו רק מע"מ, לכן כדאי לדאוג שמחיר הרכישה, משתלם.
ישנם מס' מוצרים שהינם חריגים והם חופשיים מתשלום מס. בין היתר: ציוד ספורט, ציוד קמפינג, בר-B-q גריל, מכשיר פקס, רהיטים ונדנדות חיצוניים, משחקי ארקייד, חומרי בניין וסחורות שאינן ביתיות ועוד. לעומת זאת, ישנם מוצרים שלא כדאי לייבא ביבוא אישי. בין היתר: •אלכוהול - חייב במס גבוה ולא ניתן לייבא יותר מ 5 ליטר,
כלי נשק, מזון מעל 15 ק"ג או העולה על 50 $ דולר בשווי, כמויות מסחריות של מוצרים (ארבעה או יותר מאותו מוצר) ועוד.
ביבוא אישי, התהליך הוא פשוט וכל מה שצריך בעצם זה לבחור דרך האינטרנט את המוצר שאתם רוצים לרכוש, לשלם עליו, בהתאם לאפשרויות שמציעים לכם באתר ואולי לבחור את אפשרות השילוח. בעקרון, השילוח יהיה אווירי או ימי, כאשר שילוח אווירי עלול לדרוש מכם תוספת תשלום, בהתחשב במהירות ההובלה (מס' ימים) והשילוח הימי האיטי יכול לקחת עד מס' שבועות. ביבוא מסחרי התהליך יותר ארוך ויותר מורכב:
- יצירת קשר עם החברה המייצרת או איש המכירות שלה, בין אם פיזית במדינה המייצאת או דרך האינטרנט.
- בדיקת המוצרים המוצעים למכירה – רצוי לבקש כי יישלחו לכם דוגמאות של המוצר, לבדיקת האיכות ותהליך השילוח.
- ניהול משא ומתן על תנאי העסקה.
- החלטה על אפשרויות השילוח המועדפות, כאשר שילוח אווירי יהיה מהיר יותר ויקר יותר והשילוח הימי, איטי יותר וזול.
- שחרור מהמכס והובלה.